General Science Questions And GK Questions Physics, Chemistry & Biology

General Science is a very important part of various Railway Exams like RRB NTPC, RRB Group D, RRB JE, etc. In this article, basic questions on various sections of the General Science syllabus like Physics, Chemistry, Biology are asked.

Physics

Q1) Blades of a windmill possess, hence they are turned by a fast wind.

Ans -: Potential Energy


Q2) A dark-skinned man experiences, as compared to a fair-skinned man.

Ans -: Less heat & Less cold


Q3) What device is used to break/complete an electronic circuit?

Ans -: Switch


Q4) What is the temperature at which both the Fahrenheit and the centigrade scales have the same value?

Ans -: -40°


Q5) Acceleration acts always in the direction of the              .

Ans -: Net force


Q6) The principle used in working of an atom bomb is _________.

Ans -: Nuclear Fission


Q7) What is the unit used to measure the depth of sea?

Ans -: Fathom


Q8) Astigmatism can be corrected by       

Ans -: Cylindrical lenses


Q9) Lambert’s Law is related to              .

Ans -: Illumination


Q10) In a Battery, which energy is converted into Electrical energy?

Ans -: Chemical Energy

Q11) The longitudinal mechanical waves of less than 20Hz are called                      .

Ans -: Infrasonic

Q12) Distance of stars are measured in                  ?

Ans -: Light Years
 

Q13) Albert Einstein was awarded the Noble prize for              .

Ans -: Photoelectric Effect


Q14) Electric Motor converts the Electric energy into           .

Ans -: Electric energy to Mechanical energy


Q15) Robert Koch has invented the              .

Ans -: Electron microscope


Q16) Force of attraction between the molecules of different substances is called              .

Ans -: Adhesive Force


Q17) Electrons in Good conductors are           .

Ans -: loosely bound


Q18) One barrel of oil =                litres. (approximately)

Ans -: 159

Q19) If a bar magnet is cut length wise into 3 parts, what will the total number of poles be?

Ans -: 6


Q20) If the body is hollow, then its center of gravity lies?

Ans -: Outside the material


Q21) If the temperature inside a room is increased, the relative humidity will                  .

Ans -: Decrease


Q22) In summer, the mirages are seen due to the phenomenon of              .

Ans -: Total Internal Reflection


Q23) In the visible spectrum which colour has the longest wavelength?

Ans -: Red


Q24) In which medium sound travels faster?

Ans -: Solid


Q25) Insects can move on the surface of water without sinking due to            .

Ans -: Surface tension of water


Q26) The Laws of Electrolysis were proposed by –

Ans -: M Faraday


Q27) Light travels in a              .

Ans -: Straight line


Q28) What is used as a cooling agent in most of the world’s commercial nuclear power plants?

Ans -: Water


Q29) Nature of sound wave is               ?

Ans -: Longitudinal


Q30) 1 fermi unit is equal to –

Ans -: 10⁻¹⁵m


Q31) How many basic S.I. units are there?

Ans -: Seven

Q32) What is the principle on which a transformer works?

Ans -: Mutual Induction


Q33) The distance between Earth and Sun is termed as –

Ans -: 1 Astronomical unit


Q34) Potential energy of your body is minimum when you           .

Ans -: Lie down on ground


Q35) What is the freezing point (temperature) of Pure water?

Ans -: 32 F


Q36) What is the unit of measurement of an Angle?

Ans -: Radian

Q37) Radio waves of constant amplitude can be generated with an                    .

Ans -: Oscillator


Q38) Hooke’s law is related to

Ans -: Elasticity


Q39) Sudden fall in the barometer is an indication of                     .

Ans -: Storm


Q40) Water moving up straw is an example of                  .

Ans -: Capillary Action


Q41) The blue colour of the clear sky is due to              .

Ans -: Dispersion of Light


Q42) What is a magnetic field’s direction within a magnet?

Ans -: From South to North


Q43) The experiment demonstrating the existence of electromagnetic wave was first conducted by

Ans -: Heinrich Hertz

Q44) The filament string in an electric bulb is made of which metal?

Ans -: Tungsten

Q45) Drag is the                   force exerted by fluids.

Ans -: Friction

Q46) The hydraulic brake used in automobiles is a direct application of              .

Ans -: Pascal’s Law

Q47) The image formed by convex lens in a simple microscope is           .

Ans -: Virtual & Erect

Q48) What kind of mirror is used in motor vehicles near the driver’s seat?

Ans -: Convex Mirror

Q49)                   &                   are present in the nucleus of an atom.

Ans -: Neutrons and protons

Q50) The size of atomic nucleus is of the order of              .

Ans -: 10⁻¹⁵ m


Q51) From the moon’s surface, Astronauts see a Black Sky. This is because of my ______________

Ans -: Absence of Atmosphere on Moon


Q52) The specific resistance of a wire varies with its               .

Ans -: Material


Q53) The speed of light will be decreased with the rise in the temperature of the medium. True or False.

Ans -: False. (It remains unchanged)


Q54) Which is the strongest force in the nature?

Ans -: Nuclear Force


Q55) Which device is used to measure the temperature of the sun?

Ans -: Pyrometer

Q56) Which phenomenon occurs when light passes from a denser to the rarer medium?

Ans -: Total Internal reflection


Q57) Which substances do not allow flow of charge through them?

Ans -: Insulators


Q58) The value of which quantity remains same in all system of units?

Ans -: Specific Gravity


Q59) What is the speed of sound in air?

Ans -: 332m/sec


Q60) The working of the quartz crystal in the watch is based on which effect?

Ans -: Piezoelectric Effect


Q61) Permanent magnets are made of                       .

Ans -: Steel


Q62) During a fog, the visibility is reduced. This is because of which phenomenon?

Ans -: Scattering of light


Q63) Weightlessness experienced in a spaceship is due to                  .

Ans -: Absence of Gravity


Q64) Which device is used to find submerged objects?

Ans -: SONAR


Q65) What converts the alternating current into direct current?

Ans -: Rectifier


Q66) Which element is used as a moderator in nuclear reactors?

Ans -: Graphite


Q67) Which device converts light energy into electric energy?

Ans -: Photoelectric cell


Q68) The unit of power of lens is called                 .

Ans -: Dioptre


Q69) What is the unit of Radioactivity?

Ans -: Curie


Q70) An object has to attain the velocity of                      to escape from earth’s atmosphere?

Ans -: 11.2 km/sec

Q71) What is the measuring unit of length of light waves?

Ans -: Angstrom


Q72) A short duration wave is known as –

Ans -: Pulse


Q73) When did Einstein propose that matter can be converted into energy?

Ans -: 1905


Q74) What is the SI unit of luminous intensity?

Ans -: Candela


Q75) What is the unit of magnetic flux?

Ans -: Maxwell


Q76) What is the unit of specific resistance?

Ans -: Ohm-metre


Q77) The wavelength of the visible spectrum ranges from                  .

Ans -: 390-700 nanometres


Q78) A Washing machine works on the principle of –

Ans -: Centrifugation


Q79) When a ball is thrown upward, what happens to its Acceleration?

Ans -: It Remains Constant


Q80) Magnifying glass is made of which type of lens?

Ans -: Convex lens


Q81) What color will a red glass appear if it is heated in the darkroom?

Ans -: Green


Q82) What happens to the surface tension of the water when a detergent is added to it?

Ans -: Decreases


Q83) The value of ‘g’ (acceleration due to gravity) is maximum at                  ?

Ans -: at poles


Q84) Which instrument is used to measure altitudes in aircrafts?

Ans -: Altimeter


Q85) Which instrument is used to measure the change in volume of substances?

Ans -: Dilatometer


Q86) Which instrument is used to measure depth of ocean ?

Ans -: Fathometer


Q87) The power of electric circuit is measured with a                  .

Ans -: Wattmeter


Q88) Which instrument is used to measure the scattering of light by particles suspended in a liquid?

Ans -: Nephelometer


Q89) Which is more elastic – Steel or Rubber?

Ans -: Steel


Q90) Which is the only natural magnet?

Ans -: Magnetite


Q91) What Principle is used in the designing of ships and submarines?

Ans -: Archimedes Principle


Q92) Nuclear Fissions are initiated by               .

Ans -: Neutrons


Q93) The wire in an electric heater is made up of                    .

Ans -: Nichrome


Q94) During Sonography which types of Waves are used?

Ans -: Ultrasonic waves


Q95) Diode Bulb was discovered by              .

Ans -: Sir J. S. Fleming


Q96) Who gave the first experimental value of G?

Ans -: Cavendish


Q97) Who had showed that the electric and magnetic waves are equal in vacuum?

Ans -: James Clerk Maxwell


Q98) What is the escape velocity of Moon?

Ans -: 2.38 Km/s


Q99) Why does a liquid drop tend to assume a spherical shape?

Ans -: To minimize surface tension


Q100) Resistance of a Conductor is inversely proportional to it’s                  .

Ans -: Cross Sectional Area



Chemistry

Q1) What is used in nuclear reactor as a moderator. It is also known as Heavy Water?

Ans -: Deuterium Oxide (D2O)


Q2) Which Metal is in the liquid state at room temperature?

Ans -: Gallium


Q3)                     elements are non-metal.

Ans -: Electro-negative


Q4) What is known as Artificial Silk.

Ans -: Rayon


Q5) Nitrous Oxide (N2O) is also known as –

Ans -: Laughing Gas


Q6) Which compound is used to prepare water proof clothes?

Ans -: Calcium hydride


Q7) Which Nobel Gas is also known as ‘Stranger Gas’?

Ans -: Xenon

Q8) Which Acid is know as ‘Oil of Vitriol’?

Ans -: Sulphuric acid

Q9) For making of parachute, which polymeric substance used?

Ans -: Viscose


Q10) Acid rain is caused when the air is polluted by                     Gases.

Ans -: Nitrous Oxide & Sulphur dioxide


Q11) All noble gases are                     &                  .

Ans -: Colourless and Odourless


Q12)                   is used as a Water Purifier.

Ans -: Alum


Q13) Aluminium is extracted from which ore?

Ans -: Bauxite


Q14) The                   Process is used to synthesized Ammonia (NH3)?

Ans -: Haber’s Process


Q15) Which compound/acid commonly known as Aspirin?

Ans -: Acetylsalicylic Acid


Q16)                gas used to fill Balloons.

Ans -Helium


Q17)                   is also known as Baryta Water?

Ans -: Barium Hydroxide


Q18) Best sources for Vitamin D are –

Ans -: Sunlight & Fish liver


Q19) Which gas is the chief component of Bio-gas?

Ans -: Methane


Q20)                is the purest form of Carbon found in Nature.

Ans -: Diamond


Q21) The Chemical name of ‘Washing Soda’ is –

Ans -: Sodium Carbonate


Q22) What is the Chemical name of Chromic Acid?

Ans -: Chromium trioxide


Q23) Chemical name of Picric Acid is –

Ans -: Tri Nitro Phenol


Q24) In Photography, which chemical used as a fixer.

Ans -: Sodium thiosulphate


Q25) What are used to control the chain reaction in a nuclear reactor?

Ans -: Cadmium rods


Q26) In sunlight, Chloroform is converted into                         , a poisonous gas.

Ans -: Phosgene


Q27) Which Vitamin contains Cobalt?

Ans -: Vitamin B12


Q28)                 is one of the most common preservatives used in food processing industry?

Ans -: Benzoic Acid


Q29) Which compounds are responsible for permanent hardness of water?

Ans -: Sulphates and Chlorides of Calcium and Magnesium


Q30) The temporary hardness of water is caused of because of which compounds?

Ans -: Bicarbonates of Calcium and Magnesium


Q31) Copper is extracted from which ore?

Ans -: Copper Pyrite


Q32) When there is __________, Dead organisms are transformed into petroleum and natural gas.

Ans -: Absence of air


Q33) Deuterium is _________  of Hydrogen.

Ans -: Isotope


Q34) the weight of iron is __________ , when it is undergoing the process of ‘rusting’.

Ans -: Increases


Q35) Efficiency of the catalyst depends on its –

Ans -: Molecular State


Q36) Egg shell is made up of ___________.

Ans -: Calcium Carbonate


Q37) Which Vitamins are Fat Soluble?

Ans -: A, D, E & K


Q38) Which was the First organic compound synthesized in a lab and it was done by whom?

Ans -: Urea by Friedrich Wöhler


Q39) Fuse wire is made up of ___________.

Ans -: Lead and Tin


Q40) __________ is used to coat Galvanised Iron.

Ans -: Zinc


Q41. Which Gases are used by sea divers for under water breathing?

Ans -:  Oxygen & Helium


Q42. __________ & __________ gases are helpful for ripening of raw fruits.

Ans -: Ethylene & Acetylene


Q43. The  ____________ found in an ore is known as Gangue.

Ans -: Impurities


Q44. Iron is extracted from which ore?

Ans -: Hematite

Q45. Kerosene is a mixture of  __________.

Ans -: Aliphatic hydrocarbons


Q46. Which Element is used for making of Lead pencil.

Ans -: Graphite


Q47. The lightest metal is ___________.

Ans -: Lithium


Q48. _________ is the main ore of Mercury.

Ans -: Cinnabar


Q49. Which Metal is found in the highest proportion in earth’s crust?

Ans -: Aluminium


Q50. Mine explosions are mostly caused by mixing of Air &   ____________.

Ans -: Methane


Q51. What is the compound used to in Nail polish remover?

Ans -: Acetone


Q52. Natural rubber is a polymer derived from ____________.

Ans -: Isoprene


Q53. The coating on non-stick cookware is of ____________.

Ans -: polytetrafluoroethylene (PTFE) – TEFLON


Q54. The Nuclear Fusion on the Sun’s surface result into formation of __________ Atoms.

Ans -: Helium


Q55. Organic Compounds are only soluble in ____________.

Ans -: Non-polar solvents


Q56. _________ is also know as “FOOL’S GOLD”.

Ans -: Iron Pyrite


Q57. In an Oxidation process __________ happens.

Ans -: Loss of electrons


Q58. Oxides of metals are ___________.

Ans -: Alkaline


Q59. Ozone is _____________  in nature.

Ans -: Diamagnetic


Q60. The chemical composition of paper is that of a ____________.

Ans -: Cellulose


Q61. Paraffin wax is _____________.

Ans -: Saturated hydrocarbon


Q62. In which type of Rocks is Petroleum (Fossil Fuel) is found?

Ans -: Sedimentary Rocks


Q63. ___________ is also called White Gold.

Ans -: Platinum


Q64. Which is the purest form of Iron?

Ans -: Wrought Iron


Q65. Which Ore is used to extract Radium?

Ans -: Pitchblende


Q66. Solder is an alloy of _____________.

Ans -: Tin and Lead


Q67. Which Radioactive Isotope is used in Cancer treatment?

Ans -: Cobalt – 60


Q68. ____________ is the element common to all acids.

Ans -: Hydrogen


Q69. ___________  is created by Alloying Iron and Chromium.

Ans -: Stainless Steel


Q70. The lustre of a metal is due to _____________.

Ans -: Presence of free electrons


Q71. Which Mineral element is found in chlorophyll?

Ans -: Magnesium


Q72. The most abundant element in the earth’s crust is –

Ans -: Oxygen


Q73. The term ‘catalysis’ was coined by ____________.

Ans -: Jöns Jakob Berzelius


Q74. Which element is the primary reason for radioactivity found in a human body?

Ans -: Potassium – 40


Q75. Germanium, an ultrapure metal is purified by which method?

Ans -: Zone refining


Q76. Tooth enamel is made up of ___________.

Ans -: hydroxyapatite, a mineral compound of calcium and phosphate


Q77. Which gas is filled inside a Tube light?

Ans -: Mercury Vapour & Argon


Q78. ___________ is an aqueous solution of Acetic acid.

Ans -: Vinegar


Q79. Which Vitamins are Water Soluble?

Ans -: Vitamin B complex & Vitamin C


Q80. Silver turns black (Tarnish) because of its reaction with __________.

Ans -: Sulphur


Q81. Melting of ice can be prevented with the use of –

Ans -: Gelatin


Q82. A Bee Sting contains which Acid?

Ans -: Methanoic Acid


Q83. An Orange contains __________ Acid.

Ans -: Citric Acid


Q84. Etching of glass is done with the help of                  .

Ans -: Hydrofluoric acid (HF)


Q85. Which acid is used in soft drinks?

Ans -: Carbonic acid (H2CO3)


Q86. Silver Iodide is used as a ‘seed’ agent for making of –

Ans -: Artificial Rain


Q87. _________ is used as a catalyst for the synthesis of Sulphuric Acid by Contact Process.

Ans -: Platinum (Pt)


Q88. Vanaspati Ghee is synthesized with the help of which catalyst?

Ans -: Nickle (Ni)


Q89. Swelling of bread takes place because of –

Ans -: Carbon dioxide


Q90. Cigarette lighters contain ________ Gas.

Ans -: Butane


Q91. Which gas is used in fire extinguisher?

Ans -: Carbon dioxide


Q92. _________ is termed as ‘Metal of Future’.

Ans -: Titanium


Q93. Safety matches are prepared using –

Ans -: Red Phosphorous


Q94. A Photoelectric cell contains metal.

Ans -: Selenium


Q95. Zinc Phosphide is used as?

Ans -: Rat Poison
  

Q96. Which is the hardest substance found in the human body?

Ans -: Tooth Enamel


Q97. Ozone is an _________of Oxygen.

Ans -: Allotrope


Q98. Which Metal is naturally Anti-Bacterial?

Ans -: Copper


Q99. Which was the first element to be produced after Big Bang?

Ans -: Hydrogen

Q100. If you pour a handful of salt into a glass of water, the water level will ______.

Ans -: Go Down


Biology

Q1. The alcoholic drink contains  _____.

Ans -: Ethanol


Q2. Glucose in stored in the form of _______ by Animals.

Ans -: Glycogen


Q3. Ascariasis is caused by                _.

Ans -: Round Worm


Q4. BCG vaccination (Bacillus Calmette Guerin) gives immunity from                  .

Ans -: Tuberculosis


Q5. Blood groups was discovered by –

Ans -: Karl Landsteiner


Q6. The first successful heart transplant in India was performed by –

Ans -: Dr. Panangipalli Venugopal


Q7. The oral polio vaccine was discovered by –

Ans -: Jonas Salk


Q8. Companion cells are unique to                .

Ans -: Angiosperms


Q9. DNA stands for              .

Ans -: Deoxyribonucleic Acid


Q10. A dog bites can cause rabies. Bite of which another animal can also cause rabies?

Ans -: Bat


Q11. Endocrine glands are also known as __________.

Ans -: Ductless Glands


Q12. The Small Pox vaccine was discovered by –

Ans -: Edward Jenner


Q13. Deficiency of iodine leads to _______.

Ans -: Enlargement of Thyroid Gland


Q14. First vaccine produced by biotechnology was used against which virus?

Ans -: Hepatitis-B


Q15. Turmeric is obtained from _______ of a Plant.

Ans -: Stem


Q16. Genes are made by __________.

Ans -: Polynucleotides


Q17. Haematopoiesis occurs in _________.

Ans -: Bone marrow


Q18. Leprosy is also known as                .

Ans -: Hansen’s Disease


Q19. A human skull has _________  number of bones.

Ans -: 22 Bones

Q20. Deposition of which acid in the muscles leads to a feeling of fatigue in Humans?

Ans -: Lactic Acid


Q21. RBC’s count in the blood is increased when a person is having                  .

Ans -: Polycythaemia


Q22. Where are the Lachrymal glands situated in the human body?

Ans -: Eye Orbit


Q23. The red, blue and purple colors seen in plants is because of the                   pigment.

Ans -: Anthocyanin


Q24. Which part of the human brain controls Motor skills of the body?

Ans -: Frontal Lobes


Q25. What is the name the hormone that regulates the amount of glucose in the blood.

Ans -: Insulin


Q26. Name the gas used for making vegetable ghee?

Ans -: Hydrogen


Q27. Which is the largest gland in the human body?

Ans -: Liver


Q28. The smallest functional unit of a kidney is the                      ?

Ans -: Nephron


Q29. James D. Watson, a Nobel Prize-winning scientist is an expert in the field of                  .

Ans -: Genetics


Q30. Polio is caused by a                    .

Ans -: Virus


Q31. The flow of energy in the Energy Pyramid is always                    .

Ans -: Upwards


Q32. Saliva helps in the digestion of                  .

Ans -: Starch


Q33. Which Parent’s chromosome is used for the sex determination tests?

Ans -: Father


Q34. The bio-gas used for cooking is a mixture of              .

Ans -: Methane & Carbon dioxide


Q35. The yellow colour of the human faeces is a result of the pigment called             .

Ans -: Urobilin


Q36. Which air pollutant causes the most serious health hazards?

Ans -: Sulphur dioxide


Q37. Vitamin K is required for the synthesis of                    .

Ans -: Prothrombin


Q38. Which compound is used in anti-malarial drug?

Ans -: Chloroquine


Q39. Dental cavities are caused because of the deficiency of?

Ans -: Fluorine


Q40. What is the process of filtering blood through an artificial kidney called?

Ans -: Dialysis


Q41. Which is the first vaccine injected into a newly born baby?

Ans -: BCG


Q42. Food poisoning is caused by                    .

Ans -: Clostridium botulinum


Q43. Which hormone is used as an oral contraceptive?

Ans -: Progesterone


Q44. The longest and largest bone in the human body is?

Ans -: Femur


Q45. Which metal is present in hemoglobin?

Ans -: Iron


Q46. What is the total number of chromosomes found in the human gene?

Ans -: 46


Q47. The PH value of human blood is?

Ans -: 7.40


Q48. The plants, which grow under water stress conditions are called?

Ans -: Xerophytes


Q49. During photosynthesis, Solar Energy is converted to                    .

Ans -: Chemical energy


Q50. Which is the smallest bone in the human body?

Ans -: Stapes


Q51. The study of Trees is called?

Ans -: Dendrology


Q52. Who proposed the Theory of natural selection?

Ans -: Charles Darwin


Q53. Turpentine oil is obtained from                  .

Ans -: Resin from Pines


Q54. The uppermost layer of skin is called?

Ans -: Epidermis


Q55. Which is the only element found in Chlorophyll?

Ans -: Magnesium


Q56. What are Bryophytes ?

Ans -: Amphibious Plants


Q57. Which component of the Cell is called it’s ‘Kitchen’?

Ans -: Chloroplast


Q58. What is known as ‘Suicidal bags of cell’?

Ans -: Lysosomes


Q59. What is systolic and diastolic pressure in a healthy man?

Ans -: 120mm & 80mm


Q60. Dermatology is the study of?

Ans -: Human Skin


Q61. Which chemical is popularly used in Rat poison?

Ans -: White Phosphorus


Q62. What is the Dental formula of man?

Ans -: 2123/2123


Q62. What is the name of the first cloned sheep?

Ans -: Dolly


Q64. __________ is the normal cholesterol level in human blood.

Ans -: 180-200 mg/dL


Q65. A _________ is the smallest structural and functional unit of the nervous system.

Ans -: Neuron


Q66. 99% percent of water is lost during transpiration, True or False?

Ans -: TRUE


Q67. Which enzyme is present in all members of the animal kingdom except Protozoa?

Ans -: Amylase


Q68. Zika virus is carried by __________ Mosquito.

Ans -: Aedes


Q69. Tomato contains which acid?

Ans -: Oxalic Acid


Q70. Which animal respire without having blood in them?

Ans -: Hydra


Q71. Which cells acting as phagocytes are present in the liver?

Ans -: Kupffer cells


Q72. Which cell organelles function as the powerhouse of a living cell?

Ans -: Mitochondria


Q73. A bite of a mad dog causes –

Ans -: Hydrophobia


Q74. Which disease is known as ‘silent killer’?

Ans -: High Blood pressure


Q75. Human saliva contains the enzyme known as                    .

Ans -: Ptyalin


Q76. Which gland disappears during old age?

Ans -: Thymus


Q77. The insect responsible for the spread of Kala-azar is –

Ans -: Sand Fly


Q78. _________ is known as the strongest natural fibre.

Ans -: Silk


Q79. Which is known as the graveyard of RBC’s?

Ans -: Spleen


Q80. The gland known as the master gland in the human body is the                         .

Ans -: Pituitary gland


Q81. The process of cell division is known as –

Ans -: Mitosis


Q82. Which part of the Plant body acts as the carrier of food and other substances to all its parts?

Ans -: Phloem


Q83. Which is the sweetest sugar?

Ans -: Fructose


Q84. The hearing function is associated with which part of the Human Brain?

Ans -: Temporal Lobe


Q85. Which major chemical compound is found in human kidney stones?

Ans -: Calcium oxalate


Q86. Which metal is present in Insulin?

Ans -: Zinc


Q87. Thirst, hunger, and sleep are controlled by which part of the brain?

Ans -: Hypothalamus


Q88. Alcohol affects which part of the human brain?

Ans -: Cerebellum


Q89. Which part of the human brain is the regulating center for swallowing and vomiting?

Ans -: Medulla Oblongata


Q90. Which part of the Human Eye changes it size based on the amount of Light?

Ans -: Pupil


Q91. ___________ is the plant which yields biodiesel or biofuel.

Ans -: Jatropha Curcas


Q92. The part of the human eye which regulates the quantum of light entering is ___________.

Ans -: Iris


Q93. Which salt is found in bone in largest amount?

Ans -: Calcium Phosphate


Q94. What is the name of the test done to diagnose cancer?

Ans -: Biopsy Test


Q95. The vitamin which is considered to be a hormone is –

Ans -: Vitamin D


Q96. Intake of which vitamin is recommended to improve blood coagulation?

Ans -: Vitamin K


Q97. Who explained about the blood circulation for the first time?

Ans -: William Harvey


Q98. Alexander Fleming invented.

Ans -: Penicillin


Q99. Who is credited for producing first man-made Gene in a lab?

Ans -: Dr. Hargobind Khurana


Q100. Xerophthalmia is a disease caused by lack of which vitamin?

Ans -: Vitamin A

Popular posts from this blog

Write a Note on Mughal Mansabdari System

Describe Issues Emerges in Enforcement of National Environment Legislations

How do I get Adsense approval with a blogspot.com?